söndag 29 augusti 2010

Kentucky fried chicken- mitt egna recept

Jag har sen länge haft en mini fritös som jag fått av min svärmor. Hade aldrig tänkt på att använda den eftersom jag inte är så förtjust i flottig friterad mat....
Jag ändrade dock min uppfattning efter att ha sett en film där skådisarna köper mat från Kentucky fried chicken. Jag blev så sugen på att göra detta själv, fast då utan skorpmjöl och frityrdeg.

Jag gjorde så här:
Dagen innan marinerade jag kycklingen (jag använde bara kycklingvingar men det går givetvis bra med ben också. Marinaden bestod av:
* Rödvinsvinäger
* Lite rapsolja
* 4 pressade vitlöksklyftor
* 1 skivad lök
* saft från en halv citron
* chiliblandning från Kockens kryddor
* Salt efter behag
Blanda i en stor påse och låt stå i kylskåpet ca 1 dygn.

Fritera sen kycklingen i ungefär 12 min. Ta då och då upp kycklingen från fritösen och se om den fått den färg du önskar. Jag tycker om en knaprigare yta så jag lät min friteras i 12-14 minuter.

Ofta så brukar det stinka "gatukök" i flera dagar i köket efter att man har friterat i olja men med en fritös så luktar det ingenting eftersom man stänger locket och lukten/oset passerar igenom ett filter. Resten av familjen blev så sugna att de inte orkade vänta på att alla blev klara utan började äta mellan varven.


Barnen ville ha en efterrätt och jag orkade inte baka något über-prententiöst så jag gjorde en snabbvispad tårtbotten som gräddades i 15 min och la sen vispad grädde och lite färska jordgubbar på. Resultatet blev en snabbfixad jordgubbstårta

Ha en fortsatt trevlig söndag :-)

1 kommentar:

*Fixa Annmi sa...

*Mumms*