onsdag 27 oktober 2010

Snart är det Halloween . . .

Hösten är verkligen min årstid. Alla dessa härliga orange-gul-röda färger. Mysiga kvällar. Underbar sval luft perfekt för långa promenader ute. En rätt så kravlös månad där man inte känner att man är tvungen att hitta på någon ute-aktivitet.Nu till helgen är det ju även Halloween : )Visste ni att Halloween-namnet kommer av engelskans "all hallows eve" ”alla helgons afton”, dvs kvällen före alla helgons dag. Själva firandet har sitt ursprung i den keltiska hedniska traditionen när sommaren tog slut. I samband med att vintern kom började älvor, häxor och andra väsen härja i landet samt att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten. Denna hedniska tro blandades senare med kristna traditioner och blev istället en dag då människor mindes sina döda släktingar.

Virkade två pumpor i olika garner. En som virkades med ett glansigt merceriserat garn och en annan med ett garn jag fått av min systers svärmor (som jag egentligen hade tänkt att slänga). Den första ser mer välgjord ut medan den andra ser lite vildvuxen ut med sitt knottriga utseende och lite ojämna blad.Mönstret hittar ni här



onsdag 20 oktober 2010

Virkad lollipop -mönster

En barndomsvän till mig har rätt så nyligen öppnat en liten godisbutik och jag var och hälsade på henne i förra veckan. Med mig hade jag två små presenter som jag virkat till henne. En stor lollipop och en polkagris. : -)
Här får ni mitt egna mönster som jag kommit på själv:

crochet lollipop
Vitt garn
Varv 1: Virka 6 fm i en magic adjustable ring
Varv 2: öka 6 maskor= 12 fm
Varv 3: öka 6 maskor= 18 fm
Varv 4: öka 6 maskor= 24 fm
Varv 5: öka 6 maskor= 30 fm
Varv 6: öka 6 maskor= 36 fm
Varv 7: öka 6 maskor= 42 fm
Varv 8: öka 6 maskor= 48 fm
Varv 9: öka 6 maskor= 54 fm
Varv 10: öka 6 maskor= 60 fm
Varv 11: fasta maskor varvet runt= 60 fm
Varv 12: fasta maskor varvet runt= 60 fm
Fäst alla trådar men lämna en ca 20 cm tråd kvar

Virka ytterligare en likadan som ovan men bara till varv 10 fäst sen alla trådar på den senare.

Virka med ett rött eller rosa garn spiralen som dekorerar klubban.
Virka nerifrån och upp och forma till en spiral. Se bild. Fäst alla lösa trådar.
Virka spiraler på båda delarna, klubban skall vara lika snygg bak som fram.
Klipp ev. en bit kartong runt och lägg mellan de två virkade bitarna.
Fyll med lite vadd på bägge sidor och sy sen ihop de två vita delarna men lämna kvar (ca 2m) plats för pinnen.

Pinnen virkas på följande sätt:
Varv 1: Virka 6 fm i en magic adjustable ring
Virka därefter fasta maskor runt runt runt hela tiden tills pinnen blir så lång som du önskar. Tag en blomsterpinne,(finns bla på blomsterlandet) och trä in den i den virkade "pinnen". Blomsterpinnen skall vara rätt så lång och sträcka sig ända upp till övre kanten av lollipopen för att den skall stå rakt och inte böja sig. Det är pinnen som får lollipopen att stå rakt och snyggt. Den delen av pinnen som "gömmer sig" i lollipopen behöver dock inte virkas.

Trä in pinnen i klubban och sy fast det vita garnet hårt. Med pinnens garn skall du virka fast den på den vita klubban hårt så att den sitter stadigt.
Lycka till ♥




how to crochet a lollipop

crochet lollipop pattern

Spiralen virkas nerifrån och upp.


Gåvan

onsdag 13 oktober 2010

Virkad groda

För någon vecka sedan fick jag hem en katalog där det fanns två grodor av tyg som bara var så söta. Var på väg att beställa dem när min äldsta son gav mig ett tips: -Mamma, du kan väl virka en själv... Ja varför inte!! Genom att titta på bilden i tidningen komponerade jag ihop ett eget mönster och virkade denna sötnosen. Fast min froggy fick en liten krona på huvudet som pricken över i:et hihi. Som vanligt så får alla mina virkade alster ett namn så jag satt och funderade på vad denna prinsen skulle heta? .Hans ögon gör att han ser lite tokig ut så han kunde ju faktiskt heta "Crazy frog", eller kanske Snoop Froggy Frog......Efter lite funderande så kom jag fram till namnet Konrad. Hmmm undrar vad som skulle hända om man kysste honom ..


Här är originalet Tyggrodor från Jotex katalogen










fredag 8 oktober 2010

Hemmagjord smörgåsgurka

Har man en gång gjort egen smörgåsgurka så kommer man aldrig att köpa en färdig i affären. Med en matberedare tillhands ,som skivar gurkan, så går det dessutom snabbt.
Egentligen så skall man använda västeråsgurkor men har man inte det så går slanggurkor lika bra. Jag hade bara slanggurkor och bruna senapskorn hemma, men egentligen så skall det vara gula senapskorn.Recept
15 västeråsgurkor eller 5-6 slanggurkor beroende på storlek.
1/2 l vatten
1 dl ren ättika 24% eller 2 dl ättikssprit 12%.
3 dl strösocker
1/4 dl salt
1/2 dl gula senapskorn
4 dillkronor
(ev. lite pepparrot)

1.Tvätta gurkorna väl. Skiva dem (helst i matberedare).
2.Rengör glasburken (som måste ha ett tättsittande lock helst med en gummiring)med kokande hett vatten, glasburken skall vara varm . Lägg i de skivade gurkorna.
3.Blanda samman ingredienserna till lagen och häll över gurkorna.
4.Låt stå i minst en vecka före servering. Förvara kallt.

måndag 4 oktober 2010

Hemma hos Silvia

Har fotat lite hos min svägerska Silvia som har en modern, stilren lägenhet i naturfärger. Väldigt avskalat och ljust. Man får en känsla av ett modernt möbelhus där gammaldags Shabby chic inte existerar : ))...förutom i flickrummet som är lantligt vitt och ljusrosa . Välkomna in .

Köket

Snyggt med ett fyrkantigt matbord istället för det klassiska ovala









Fotografier i hallen

Hallen

Vardagsrummet går i lite 50-tals stil




Detta söta "lantgårdshuset" i flickrummet är ett klädskåp

Lägg märke till råttan som hänger i gardinen : )
Denna bilden påminner lite om engelsk Laura Ashley stil, helt underbar...




Hyllan hänger på väggen .

fredag 1 oktober 2010

Återanvändning ....

Mina beställda varor från bodystore.com har nu kommit. Tea tree- schampo och balsam av märket Faith in Nature, ett ekologiskt schampo som inte innehåller parabener utan endast är gjort på naturliga ingredienser. Schampot är inte heller är testat på djur. Tea tree oljan är även känt för att vårda hårbotten så man skall låta schampot verka i någon minut innan man sköljer ur det. Har tidigare använt brännässel schampo från danska Urtekram. Har varit nöjd med dem med men tröttnade lite på att använda samma och ville variera mig lite. Ska bli lite kul att testa detta istället.

...Som vadd för mina bakelser och andra figurer som kräver stoppning så har jag hittills endast använt stoppning från gamla kuddar som jag inte längre använder. Det fungerar hur bra som helst och finns ingen större skillnad från den köpta vadden. Att återanvända saker är inte bara bra för miljön utan innebär även en mindre utgift för en själv. Det är dessutom roligare att göra om saker istället för att slänga dem. Min matta tex, som jag håller på att virka,är gjord utav gamla klippta lakan.
Jag är ingen miljö-freak men jag försöker ändå göra små saker för att bidra till att värna om miljön såsom att inte diska under rinnande vatten och använder numera gammal hederlig såpa till rengöring istället för klor(vilket är en riktig miljöfara).
Jag brukar ibland handla ekologiskt med, men inte alltid. Kött och ägg köper jag dock alltid ekologiskt eftersom jag tycker att det smakar mycket bättre.

Men jag vill även påpeka att jag definitivt inte är en person som tillrättavisar människor om hur de skall leva. Alla lever givetvis sina liv på det sätt som passar dem bäst och självklart så är ingen människa bättre bara för att den tänker mer miljövänligt än den andra. Man ska göra det som passar en själv bäst: )
Önskar er en underbar helg
// Anki